Job-Burnout-BannerCoachként sokan fordulnak hozzám azzal, hogy fáradtak, ingerültek, pont azzal, aki igazán nem érdemelné meg. Mindemellett azt élik meg, hogy folyton feszültek és mindig a munkán jár az agyuk, nem érzik, hogy a végére értek a dolgoknak. Ők azok, akik egyáltalán nem szánnak időt saját maguk feltöltődésére.
Ha nem vagyunk tisztában saját kereteinkkel és értékrendszerünkkel, máshová kalibráljuk magunkat, mint amire adott életszakaszunkban, lehetőségeink szerint képesek vagyunk, bizony gyakran kerülünk ilyen helyzetbe. Egyszerűen szólva felborul a munka-magánélet egyensúlyunk.
Hogyan kezdjünk foglalkozni ezzel a témával? A következőket érdemes átgondolni.
1. Tisztázzuk, hogy mit jelent számunkra a munka: mi motivál, miért dolgozunk? Még akkor is, ha olyan triviális választ adunk, hogy valamiből meg kell élni. Itt mindenképpen mélyebbre kell menni. Miért azzal foglalkozunk, amivel? Mit ad számunkra a munka: örömöt, “energiát”, feltöltődést, akár flow élményt, avagy a “muszáj” valamit csinálni érzését? Nem mindegy, hogy honnan nézzük. Ha a munkával kapcsolatosan nincs “egyensúly”, akkor valószínűleg az élet más területén is ugyanez a helyzet.

2. A következő kérdéskör a magánéletről szólna: miként éljük magánéletünket, és ez pontosan mit jelent számunkra? Van-e egyáltalán igényünk magánéletre? Tisztáznunk kell, hol húzódik a környezet elvárása velünk kapcsolatban, és ez mennyiben befolyásolja a munka és a magánélet egyensúlytalanságával kapcsolatosan vélt meggyőződéseinket! Szorosan ide kapcsolódik az is, hogy most mennyire vagyunk elégedettek/elégedetlenek a helyzetünkkel, kívánunk-e ezen változtatni, és ha igen, akkor hogyan képzeljük el az ideális állapotot?

Én azt gondolom, hogy minden fejben dől el. Ha rálátunk saját gondolkodásunk mozgatórugóira, megértjük belső feszültségeinket (igényeinket), akkor már könnyebben meg tudjuk fogalmazni, azt hogy hol vannak hiányaink, mit miért csinálunk, és mit tudunk tenni annak érdekében, hogy egy számunkra megfelelő állapot jöjjön létre.
Ha coach-hoz fordulnak és segítséget kérnek a munka-magánélet egyensúly témájában, ezeket a kérdéseket már előre is át lehet gondolni – ez csak gyorsítja a haladást.

KRÍZISBEN ÉLETÜN KÖZEPÉN: "Elment a józan eszem? Nem értem mi van velem!" Csatlakozz támogató csoportunkhoz.MEGNÉZEM