Nemrég a következő kérdést szegezték nekem:önismeret
Szerinted mi az önismeret?
Egy olyan folyamat, amelyben saját működésem feltérképezése zajlik minden irányban – mondtam és folytattam is, hogy mit értek ezalatt.
Tudom, hogy mire hogyan reagálok. Pozitív és negatív hatások kapcsán tisztában vagyok az érzéseimmel (testi szinten is: kiabálok, feszít a fejem, gyomromban kő lesz), a gondolataimmal és azzal, hogy ezek alapján hogyan viselkedem.
Tudom, hogy mi váltja ki indulataimat és mi vált ki jó érzést.
Érzéseim kapcsán tisztában vagyok a mintázatokkal, mit hozok otthonról, mi az, amit később a környezeti hatások kapcsán építettem be és ezeknek milyen következményei vannak kapcsolataimra.
Haladó szinten pontosan tudom, mik a hiedelmeim, félelmeim és tudom őket kontrollálni, tudok beszélni az érzéseimről, arról, hogy mi a jó nekem és mi nem.
Tudom, hol vannak a határaim. Tudom, mi történik, ha ki kell lépnem a komfortzónámból.
A környezetemtől kapott visszajelzésekkel is foglalkozom, egyre tisztábban látom, milyennek látnak mások és ezt képes vagyok összehangolni az általam kialakított képpel.
A történések kapcsán el tudom magamtól különíteni, hogy mi az, amivel nekem van dolgom, mi a másik problémája. Keresem a saját „jelentéseimet” és kíváncsi vagyok arra, vajon a másik fejében mi van.
Miért fontos hogy fejlesszük önismeretünket?
Ha valaki jobban érti saját viselkedési mintáit, ha világosabbá válik számára, hogy bizonyos szituációkban miért cselekszik adott módon, hogy viselkedése hogyan befolyásolja teljesítményét, a kialakuló és már meglévő kapcsolatait, akkor megváltozik a hozzáállása a körülötte élőkhöz (legyen ez a család, a munkahely vagy a barátok). Képes lesz végiggondolni, hogy az a másik ember is „valami” mintázat alapján gondolkodik, érez, viselkedik. Természetes igény keletkezik benne, hogy feltérképezze a másik személy mozgatórugóit, hogy tisztázza a dolgokhoz kötött jelentéseit. Ez alapul szolgálhat ahhoz, hogy elfogadja a másikat, hogy viselkedését ne úgy értelmezze, hogy például direkt őt akarja bosszantani csigalassúságával, hanem értse meg, hogy temperamentuma személyiségének egyik jellemzője.

Milyen eszközei lehetnek az önismeretünk fejlesztésének?
Kezdhetjük tesztekkel, folytathatjuk baráti beszélgetésekkel. Nagy ugrásra akkor tehetünk szert, ha szakemberhez fordulunk (akár egyéni folyamatban, akár csoport keretében), aki egy biztonságos közeget, megmozgató kérdéseket és értő figyelmet biztosít számunkra. A folyamat lényege az önreflexió: önmagunk megfigyelése, alapvető működésünk, szükségeink megfogalmazása. Önreflektív teret nyújthat számunkra a pszichológus és a coach egyaránt. Míg a coach a jelenben lévő eseményekkel dolgozik és a jövőre (a változtatásokra) fókuszál, addig a pszichológus a múltban történtek hatását vizsgálja, annak feldolgozására törekszik.

Mikor lenne rá nagyon nagy szükségünk, hogy önmagunkat megvizsgáljuk?
Vannak élethelyzetek, ahol különösen fontos a szembenézés önmagunkkal, ezek jellemzően valamilyen veszteség megéléshez (munkahely, partner, barát, családtag), kapcsolódnak, vagy amikor valaki önmagát keresi, vagy eddigi bevált, megszokott viselkedésével már nem ér el eredményeket, esetleg negatív visszajelzéseket kap.
Egy biztos, hogy ez egy olyan befektetés, amiből csak profitálni lehet, hiszen ha felismerjük, hogy hol megyünk szembe önmagunkkal, lehetőségünk van más irányt választani és a vágyott egyensúlyi helyzetet megteremteni.

2015. május 11.

Lehoczki Gabriella

KRÍZISBEN ÉLETÜN KÖZEPÉN: "Elment a józan eszem? Nem értem mi van velem!" Csatlakozz támogató csoportunkhoz.MEGNÉZEM